Show simple item record

dc.contributor.authorTolga Karaköy
dc.contributor.authorAhmet Demirbaş
dc.contributor.authorVolkan Yörük
dc.contributor.authorFaruk Toklu
dc.contributor.authorFaheem Shehzad Baloch
dc.contributor.authorAybegün Ton
dc.contributor.authorA. Emin Anlarsal
dc.contributor.authorHakan Özkan
dc.date.accessioned23.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-23T16:40:45Z
dc.date.available23.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-23T16:40:45Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-4310
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpFNE5ESTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/4099
dc.description.abstractCumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü AraştırmaDeneme Alanında, 2013-2014 yetiştirme sezonunda yürütülen bu araştırmada; ülkemizin farklı bölgelerindentoplanmış olan toplam 130 adet yerel bezelye genotipi ile 4 ticari çeşit Sivas ekolojik koşullarında kışadayanıklılık düzeylerinin saptanması amacı ile materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, soğuğa dayanıklılık, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, 100 tane ağırlığı ve tane verimigibi agronomik ve morfolojik özellikler incelenmiştir.İstanbul, Kars, Diyarbakır, Bolu ve Sivas orijinli toplam 5adet bezelye yerel genotipleri soğuğa yüksek düzeyde dayanıklı, Adıyaman, Elazığ, Kastamonu, Malatya,Sakarya, Tokat, Afyon, Bingöl, Konya, Karaman, Van, Hakkari ve Şırnak orijinli bezelye genotiplerinin isesoğuğa dayanıklı oldukları saptanmıştır. Denizli, Edirne, Kırklareli, Manisa, Kahramanmaraş, Giresun, Orduorijinli bezelye genotipleri ve Ulubatlı, Kirazlı bezelye çeşitleri soğuğa orta düzeyde toleranslı olduklarıbelirlenmiştir. Karina ve Jof çeşitleri soğuğa tolerans gösterememiş ve tüm bitkiler ölmüştür.en_US
dc.description.abstractThe study was conducted to select cold tolerant accessions of pea genotypes in the Middle AnatoliaRegion (Sivas) of Turkey. A total of 130 local genotypes and four commercial varieties were screened forcold tolerance. Accessions were evaluated by using a 1-5 scale. Five accessions of pea from İstanbul, Kars,Diyarbakır, Bolu and Sivas were highly cold tolerant and 13 accessions from Adıyaman, Elazığ, Kastamonu,Malatya, Sakarya, Tokat, Afyon, Bingöl, Konya, Karaman, Van, Hakkari ve Şırnak were cold tolerant. 7accessions from Denizli, Edirne, Kırklareli, Manisa, Kahramanmaraş, Giresun, Ordu and 2 commercialvarieties (Ulubatlı, Kirazlı) were intermediate (Some leaves, between 25 and 50%, were withered and thenturned black by freezing but there was no plant killing). On the other hand, Karina and Jof commercialvarieties were killed. The cold tolerant accessions of pea were superior to the best cultivar as far as hardinessis concerned.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.titleSivas Ekolojik Koşullarında Soğuğa Dayanıklı Bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve ssp. arvense L.) Genotiplerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Cold Resistant Pea (Pisum sativum ssp. sativum L. ve spp. arvense L.) Genotypes Under Sivas Ecological Conditionsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentSivas Cumhuriyet Üniversitesien_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issueÖzel sayı-1en_US
dc.identifier.endpage176en_US
dc.identifier.startpage171en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record