Fonksiyonel Gıda Olarak Arı Ürünleri: Özellikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Citation
SAĞLIK BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA VE DEĞERLENDİRMELER IV Bölüm Adı:Fonksiyonel Gıda Olarak Arı Ürünleri: Özellikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri, AĞAOĞLU SEMA, ŞAHİN SEYDA, DEMİR TUĞBA, Yayın Yeri:Gece Kitaplığı, Editör:Prof. Dr. Cem EVREKLİOĞLU, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:444, ISBN:978-625-8075-02-1, Bölüm Sayfaları:27 -42Abstract
- Arıcılık, dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak yapılan, ekonomik yönden
getirisi olan tarımsal bir faaliyettir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
verilerine göre; 2019 yılı dünya bal üretimi 1.852.598 ton, kovan sayısı
90.116 (bin adet) olup, kovan başına verim 20.7 kg olarak belirlenmiştir.
Kovan varlığı yönünden Hindistan ilk sırada (12.247), Çin ikinci (9.088),
Türkiye üçüncü (8.128), İran dördüncü (7.517) ve Etiyopya beşinci (6.220)
sırada yer almaktadır. 2019 yılında bal üretimi Çin’de 444.100 ton, Kanada’da
80.345 ton, İran’da 75.463 ton ve Hindistan’da 67.141 ton olarak
gerçekleşmiştir. Kovan başına bal verimi Çin’de 48.9 kg, Kanada’da 56.6
kg, Hindistan’da 5.5 kg, Portekiz’de 56.3 kg, Uruguay’da 42.4 kg ve Brezilya’da
41.1 kg olarak bildirilmiştir (TEPGE, 2020).