Besin - Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
Collections in this community
Recent Submissions
-
ICONFOOD 2023
(2023)Kongre gıda sektöründe gerçekleşen güncel çalışmaların paylaşılması için hibrit olarak gerçekleştirilmiştir. -
Estimated daily intake and health risk assessment of toxic elements in infant
(Published by Cambridge University Press, April, 202)In this study, the heavy metal (Al, Mn, Co, Cu, Zn, As, Se, Cd, Sn, Pb and Hg) concentrations were determined in a total of seventy-two infant formula samples manufactured by sixteen different brands in Türkiye. During ... -
Impact and Diversity of ESBL-Producing Klebsiella pneumoniae Recovered from Raw Chicken Meat Samples in Türkiye
(MDPI, 2023)The interrelationship between human, animal and environmental sectors leads to the spread of antibiotic resistance due to selective pressures, evolutionary traits and genomic evolution. In particular, the frequent use ... -
Farklı Hayvan Türlerine Ait Et ve Yüzey Örneklerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus Suşlarında Virülens Genlerinin Belirlenmesi
(Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 2023)Staphylococcus aureus (S. aureus) insanlarda ve hayvanlarda patojen bir tür olup, dünyadaki gıda kaynaklı zehirlenmelerin en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada farklı hayvan türlerine (sığır, koyun, keçi ve tavuk) ... -
Kanatlı Eti ve Et Ürünleri İle İnsana Geçen Kimyasallar ve Patojenler
(Türkiye Klinikleri, 2023)Kanatlı eti ve ürünleri sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede vazgeçilmez öneme sahiptir. Tüm dünyada sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip bulunan kanatlı eti ve ürünlerinin tüketimi artmaktadır. Bunun yanı sıra ... -
Türkiye Kanatlı Eti Sektörü
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2023)Kanatlı eti sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Tüm dünyada sağlıklı beslenmede önemli bir rol oynayan kanatlı eti ve ürünlerinin tüketimi artmaktadır. Kanatlı eti protein miktarı ... -
ICONFOOD CONGRESS
(2022)Sivas Cumhuriyet üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi tarafından 16-18 Ekim 2022 tarihleri arasında “ICONFOOD’23 International Congress on Food” isimli kongre gerçekleştirilecektir. İnsanlığın ... -
Chemical Substances in Food That Threaten Human Health
(CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, 2022)Gıdalardan kaynaklanan riskler gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçirdiği proses aşamalarında ayrı ayrı değerlendirilmekte ve biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler olarak gruplandırılmaktadır. Birçok tehlike gıda ... -
Diet in Stomach Cancer Treatment
(SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, 2022)Mide kanseri, dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin dördüncü önde gelen nedenidir. Araştırmalarda diyette yüksek oranda yer alan gıda katkı maddeleri, tuz ve tuzlanmış gıdaların mide ... -
ANTI-INFLAMMATORY AND ANTIOXIDANT EFFECT OF ALLIUM SCORODOPRASUM L. ETHANOLIC EXTRACT (ASE) IN MICE
(JAPS, October, 2)The antioxidant and anti-inflammatory properties of Allium species plants have been reported in studies. However, no study was found showing the antioxidant and anti-inflammatory properties of Allium scorodoprasum L. ... -
Phenolic profile and investigation of biological activities of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum
(ELSEVIER, April, 202)In this study, phenolic profile of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum and its bioactivity in multiway approach including antioxidant, antimicrobial, antidiabetic, cytotoxic and antiinflamatory activities were investigated. ... -
Aflatoxin Hazard in Dairy and Dairy Products
(CUMHURİYET ÜİVERSİTESİ, 2022)Aflatoksinler; başta Aspergillus flavus ve Aspergillus paraciticus olmak üzere, bazı Aspergillus, Penicillium ve Rhizopus türü küfler tarafından sentezlenen toksik sekonder metabolitlerdir. Aflatoksinler yemlerde oldukça ... -
Ette Mikrobiyolojik Analizler
(Akademisyen Kitabevi, 2022)Gıda kaynaklı enfeksiyonların ve intoksikasyonların küresel çapta halk sağlığını tehdit eden bir sorun haline gelmesi nedeniyle gıda güvenliğinin sağlanmasında gıda üretim zincirinin çiftlikten sofraya kadar olan her ... -
Disinfectant and heavy metal resistance profiles in extended spectrum β-lactamase (ESBL) producing Escherichia coli isolates from chicken meat samples
(Elsevier, 08.07.2022)Biocidal compounds are frequently used as disinfectants in poultry industry and their widespread usage has risen concern due to the co-selection and persistence of antimicrobial resistance among bacteria. In this ... -
Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH): Gıdalarda Oluşumu ve Sağlık Açısından Önemi
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, 2022)Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), gıda ve çevre kontaminantları arasında yer alan, iki veya daha fazla aromatik halka içeren organik bileşikler olarak tanımlanmaktadır. PAH bileşikleri gıdaların yüksek sıcaklıklarda ... -
Effects of thymol and rosemary essential oils and red beet extract on low-nitrite and carmine-free beef Mortadella
(WILEY, 27/07/2021)In the present study, essential oils were used in order to reduce the nitrite in beef Mortadella, and the red beet extract was used instead of carmine. Beef Mortadella samples containing thymol and rosemary essential ... -
Fonksiyonel Gıda Olarak Arı Ürünleri: Özellikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
(GECE AKADEMİ, 17.12.2021)- -
Antioxidant, antimicrobial and metmyoglobin reducing activity of artichoke (Cynara scolymus) powder extract-added minced meat during frozen storage
(MDPI, 9 Septembe)The present study aimed to investigate the bioactive compounds in artichoke (Cynara scolymus) powder, having antioxidant and antimicrobial activity, and to determine the effectiveness of artichoke (C. scolymus) powder ... -
ACRYLAMIDE LEVELS OF FAST FOOD PRODUCTS
(PARLAR RESEARCH&TECHNOLOGY, April 2021)ABSTRACT Acrylamide is a carcinogenic contaminant found in foodstuffs from 2002. Acrylamide presence in a large number of popular foods has become one of the most difficult problems faced by the food in dustry and ... -
Fonksiyonel Gıda Olarak Arı Ürünleri: Özellikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
(GECE AKADEMİ, 17.12.2021)Arıcılık, dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak yapılan, ekonomik yönden getirisi olan tarımsal bir faaliyettir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2019 yılı dünya bal üretimi 1.852.598 ton, kovan sayısı 90.116 ...