Show simple item record

dc.contributor.authorKarahan, Murat, Şahin, Seyda, Moğulkoç, Mahmut Niyazi, Kalın, Recep
dc.date.accessioned2024-01-09T13:30:05Z
dc.date.available2024-01-09T13:30:05Z
dc.date.issued2023tr
dc.identifier.urihttps://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/6090/2956
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12418/14234
dc.description.abstractStaphylococcus aureus (S. aureus) insanlarda ve hayvanlarda patojen bir tür olup, dünyadaki gıda kaynaklı zehirlenmelerin en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada farklı hayvan türlerine (sığır, koyun, keçi ve tavuk) ait etlerde ve gıdaların temas ettiği yüzeylerden elde edilen örneklerde S. aureus’un koagülaz (coa), clumping faktör (clfA) ve protein A (spa-IgG; spa-X) gibi önemli virülens genlerinin moleküler yöntemlerle karakterize edilmesi amaçlandı. Bu amaçla Sivas ilindeki çeşitli işletmelerden et (n=400) ve yüzey svap (n=50) örnekleri toplandı. Örnekler fenotipik yöntemlerle koagülaz pozitif S. aureus olarak identifiye edildi. Koagülaz pozitif olarak doğrulanan izolatlara ait virülens genleri tekli ve mültipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile incelendi. Toplamda 450 örneğin 110’unda (%24,4) S. aureus belirlendi. Bu izolatların %29, %24, %14, %32 ve %22 oranlarında sığır, koyun, keçi ve tavuk et örneklerinin yanı sıra yüzey örneklerinde de bulundu. S. aureus izolatlarının tamamında coa, clfA, spa’nın IgG bağlayan bölgesi ve X bölgesini kodlayan genler tespit edildi. Bu dört gen bölgesinin ikisinde polimorfizmler gözlendi. Coa-PZR’da, izolatların tamamında beş farklı moleküler uzunluğa sahip ve 500-1400 bç arasında değişen tek bir bant oluşumu bulundu. spa-X-PZR’da ise izolatların tamamında yedi farklı moleküler uzunluğa sahip ve 190-350 bç arasında değişen tek bir bant oluşumu belirlendi. Sonuç olarak, et ve yüzey orijinli S. aureus izolatlarında coa-PZR ile spa gen polimorfizmleri tespitinin geleneksel yöntemlere karşı iyi bir alternatif olarak kullanılabileceği, dolayısıyla stafilokokal enfeksiyonlara karşı etkili kontrol stratejilerinin geliştirilmesi ve halk sağlığının korunmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.tr
dc.language.isoturtr
dc.publisherTurkish Journal of Agriculture - Food Science and Technologytr
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v11i7.1238-1244.6090tr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr
dc.subjectS. aureus, Gıda kaynaklı patojen, Et, Virülens genleri, PZRtr
dc.titleFarklı Hayvan Türlerine Ait Et ve Yüzey Örneklerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus Suşlarında Virülens Genlerinin Belirlenmesitr
dc.typearticletr
dc.relation.journalTurkish Journal of Agriculture - Food Science and Technologytr
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesitr
dc.contributor.authorID0000-0002-8173-7818tr
dc.identifier.volume11tr
dc.identifier.issue7tr
dc.identifier.endpage1244tr
dc.identifier.startpage1238tr
dc.relation.publicationcategoryUluslararası Editör Denetimli Dergide Makaletr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record