Gastronomik Trendler Bağlamında Gıda Güvencesi ve Toplumsal Eşitsizlik
Citation
ÖZKAN ÖNEM ESRA, KARACA ŞÜKRAN (2023). Gastronomik Trendler Bağlamında Gıda Güvencesi ve Toplumsal Eşitsizlik. Fareast 2nd International Conference On Social Sciences, 196-205.Abstract
Dünya genelindeki nüfus artışı, son yıllarda yaşanan Covid-19 pandemisi, bölgesel savaşlar,
doğal afetler gibi etmenler, gıda güvencesizliği ve sosyal eşitsizlik sorunlarını derinleştirerek,
bu sorunların daha geniş bir kesime yayılmasına neden olmuştur. Gıda güvencesi, sağlıklı ve
dengeli bir şekilde beslenme imkânına erişim sağlama durumunu ifade ederken, sosyal
eşitsizlik ise toplum içindeki farklı sosyo-ekonomik gruplar arasındaki adaletsizlikler için
kullanılmaktadır. Araştırmada, bu iki kavram özellikle gastronomik akımlar çerçevesinde ele
alınmıştır. Küreselleşen dünyada gittikçe yaygınlaşan sosyal eşitsizlik ve gıda güvencesi
sorunlarıyla mücadelede kültürel, ekonomik ve sosyal bir fenomen olarak gastronomik
yaklaşımların etkisi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın kapsamını aşırı genişletmemek
amacıyla, çevreci bir perspektife sahip olan gastronomi trendlerinin ele alınmasına karar
verilmiştir. Bu kararın temel sebeplerinden biri de gıda güvencesi ve sosyal eşitlik bağlamında
olumlu etkileri olabilecek yaklaşımların tercih edilmesidir. Araştırmada yerel tarımı
desteklemek, sürdürülebilir gıda üretim yöntemlerini teşvik etmek ve aşırı tüketimi azaltmak
gibi amaçları olan gastronomik yaklaşımların, gıda güvencesi sorununa ve sosyal eşitsizliğin
önlenmesi üzerine etkileri incelenmiştir. Düşük gelirli grupların genellikle sağlıklı ve dengeli
beslenme imkânlarından yoksun olduğu, düşük maliyetli ve sağlıksız gıdaları tercih etmek
zorunda kalmalarının sosyal eşitsizliği derinleştirdiği, kanser ve obezite gibi sağlık sorunlarını
tetiklediği bilinmektedir.
Bu araştırma, gıda güvencesi ile sosyal eşitsizlik arasındaki karmaşık ilişkileri ve bu sorunların
gastronomik yaklaşımlarla nasıl ele alınabileceğini teorik bir perspektifle incelemeyi
amaçlamaktadır. Gıda güvencesi eksikliğinin nedenlerini ve sonuçlarını inceleyerek, gelir
eşitsizliği, yoksulluk ve toplumsal sorunlarla olan ilişkileri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.
Ayrıca, gastronomik yaklaşımların bu sorunlarla başa çıkmada etkili bir şekilde nasıl
kullanılabileceğine ve toplumların daha sürdürülebilir ve adil bir gıda sistemine doğru
ilerlemesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.