Turistlerin Gıda İsrafı ve Gıda Kaybı Davranışına İlişkin Çalışmaların İncelenmesi
Tarih
2023Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
BÖLÜKBAŞ RABİA, KARACA ŞÜKRAN (2023). Turistlerin Gıda İsrafı ve Gıda Kaybı Davranışına İlişkin Çalışmaların İncelenmesi, 2. Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi: Küresel Trendler, Ulusal Deneyimler ve Yeni Hedefler Kongresi, Bakü, 476-483.Özet
Bu çalışma turizmde turistlerin gıda israfı ve kaybına ilişkin çalışmaların incelenmesini
amaçlamıştır. Ayrıca karar vericilerin ve diğer paydaşların, gıda israfını ve kayıplarını azaltmaya
yönelik mevcut uygulamalara ve yöntemlere başvurmasını kolaylaştırma amacı da taşımaktadır.
İncelenen çalışmalar genel olarak değerlendirildiğinde konu ile ilgili ilk yayının 2017 yılında
yapıldığı görülmektedir. Bu durumda turizmde turist davranışlarının gıda israfı ve kaybı
kapsamında son dönemlerde ilgi gördüğü ve çalışılmaya başlandığı söylenebilir. Çalışmalar yöntem
açısından ele alındığında ise konu ile ilgili en çok nitel (10) çalışmaların tercih edildiği
görülmektedir. Bunun yanı sıra birçok çalışmanın hedeflenen davranış, yöntem, uygulandığı yerler
gibi birçok açıdan farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.