Browsing Makale Koleksiyonu by Subject "Gıda Bilimi ve Teknolojisi"
Now showing items 1-20 of 25
-
Assessment of Çinarli Stream (Hafik -Sivas)'S Water Quality via Physico-Chemical Methods
(2016)Sivas ilinin Hafik ilçesi sınırları dâhilindeki Çınarlı Deresi doğal güzellikleri ve zengin su kaynağı ile ünlüdür. Dik yamaçlardan geçen Çınarlı deresi Çınarlı Köyü'nün jips özelliği gösteren meralarına ulaşır. Koşutdere'nin ... -
BEHAVIOR OF Escherichia coli O157:H7 DURING THE RIPENING OF HERBY CHEESE MANUFACTURED FROM RAW MILK
(2016)This study was conducted to determine the survival of Escherichia coli O157:H7 during the ripening period of herby cheese made traditionally from raw cow milk. The cheese milk was inoculated with E. coli O157:H7 at the ... -
Birada bulunan aroma maddeleri
(2010)Birada bulunan aroma maddelerinin önemli bir kısmı alkol fermantasyonu sırasında mayalar tarafından oluşturulur. Kullanılan maya suşu ve fermantasyon koşulları oluşan aroma maddeleri üzerinde etkili olur. Bunun dışında, ... -
CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ
(2017)Karboksimetil selüloz (CMC)-guar gam (GG) karıflımlarının sünme-geri dönüfl ölçümlerine dayananBurger model parametreleri farklı gam konsantrasyonları (%1.5, 2.0, 2.5) ve hacimsel gam karıflımoranları (25:75, 50:50, 75:25), ... -
Çukurova bölgesinde yetiştirilen yerfıstıklarında hasat, kurutma ve depolama kademelerinde aflatoksin oluşumu
(2006)Aflatoksin bulaşıklıkları yerfıstığı ve ürünlerinde rastlanan önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmada yerfıstığında farklı dönemlerdeki toplam aflatoksin seviyelerinin ve bu toksin oluşumları için kritik dönemlerin ... -
Determination of Malondialdehyde (MDA), Superoxide Dismutase (SOD) and Glutathione Peroxidase (GPx) Levels in Kangal Dogs with Maternal Cannibalism
(2017)Oxidative stress, which plays an active role in the pathogenesis of various diseases, continues to be relevant in assessing the condition changes such as aggression. Some of Kangal dogs have been found to eat their own ... -
Effect of New Water-Soluble Dendritic Phthalocyanines on Human Colorectal and Liver Cancer Cell Lines
(2017)Human hepatocellular carcinoma (HepG2) cells and colorectal adenocarcinoma (DLD-1) cells were treated with the synthesized water soluble phthalocyanine derivatives to understand the effect of the compounds both on colorectal ... -
Effects of Dietary Supplementation of Some Antioxidants on Liver Antioxidant Status and Plasma Biochemistry Parameters of HeatStressed Quail
(2017)This study aimed to compare the dietary supplementation of oleuropein (O) and ?-tocopherol acetate (TA) alone or with organic selenium (Se) on liver antioxidant status and some plasma biochemistry parameters in Japanese ... -
Etlik Piliç Rasyonuna İlave Edilen Fukoksantinin Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi
(2017)Bu çalışma, etlik piliç rasyonuna ilave edilen fukoksantinin serumda lipid profili ve bazı metabolik parametreler üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toplam 180 adet günlük erkek civciv (Ross 308) ... -
Farklı Organik Gübrelerin Tohumluk Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri
(2016)Bu çalışma, organomineral gübre ve tavuk gübresi kullanımının farklı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin tohumluk yumrularında verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Hexaferm ... -
Grafen Oksitin Ksantin Oksidaz Aktivitesi Üzerine İn Vitro Etkisinin İncelenmesi
(2017)Grafen karbon atomlarının altıgen bir kafes şeklinde düzenlenmesi ile oluşan iki boyutlu bir yapıdır ve biyolojik sistemlerin de dahil olduğu çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Bu çalışmada grafen oksitin (GO) pürin ... -
İyi Yetiştiricilik Uygulamalarının Kangal Akkaraman Irkı Koyunlarda Brusellozis Görülme Oranlarına Etkileri*
(2014)Bu çalışmada “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında yetiştirilen Kangal Akkaraman ırkı koyunlar ile proje haricinde yetiştirilen aynı ırktan sürülerde, brusellozis görülme oranlarının karşılaştırılması ... -
Kek kalitesinin ve raf ömrünün iyileştirilmesi
(2012)Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte hazır yemeğe ve farklı tatlara olan ilgi nedeniyle ülkemizde kek üretimi giderek artmaktadır. Keklerde en önemli problem olan raf ömrünün uzatılmasıdır ve kekler daha kaliteli ... -
LIPOLYTIC ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM TURKISH PASTIRMA
(2018)Lipases are widely distributed in nature and catalyze the hydrolysis of mono, di and tri acyl glycerols to liberate free fatty acids and glycerol. Various microorganisms produce lipases either alone or together with esterase. ... -
Mersin ilinde tüketime sunulan salam, sosis ve sucuklardaki kalıntı nitrat ve nitrit düzeylerinin belirlenmesi
(2012)Bu çalışma, Mersin'de satışa sunulan toplam 150 et ürünündeki (50 adet sucuk, 50 adet salam ve 50 adet sosis) kalıntı nitrat ve nitrit düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ürünler yerel marketlerden rasgele toplanmıştır. ... -
The relationships between phenylthiocarbamide taste perception and smoking, work out habits and susceptibility to depression
(2015)Phenylthiocarbamide (PTC) is known as phenylthiourea and it is an organic compound that has the phenyl ring. Ability to perceive the tastes of PTC chemical is related to the dominance of taste genes. There are a large ... -
Sivas 4 Eylül Barajı Su Kalitesi-Seviye İlişkisinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) İle Haritalanması
(2018)Göl ve barajlara gelen ve buradan çıkan kirletici yüklerin oluşturacağı etki, uzun bir zaman dilimi içinde ortaya çıkmaktadır. Su ortamlarında kirlenmeyi belirleyen belli başlı kriterler fizikokimyasal ve biyolojik ... -
Sivas İlinde Pet Hayvanları Yetiştiriciliği Eğiliminin Araştırılması*
(2014)Bu çalışma, evlerimizin bir ferdi gibi yetiştirilen pet hayvanlarının, bir Ortaanadolu kenti olan Sivas’taki mevcut durumu ve geleceği ile ilgili eğilimlerin tespiti amacıyla yapılmıştır. Bunun için yaşları 18–72 arasında ... -
Sivas Kent Merkezinde Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimi ve Tüketime Etki Eden Faktörler
(2017)Bu çalışmada, Sivas kent merkezinde tavukçuluk ürünleri tüketim değerlerini ve bunun üzerine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla 461 aile ile yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Katılımcıların %85,5'i aktif yaş ... -
Şalgam Suyu Üretiminde Gerçekleştirilen Hamur Fermantasyonu Sırasında İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Tanımlanması
(2012)Bu çalışmada, geleneksel yöntem ile şalgam suyu üretiminde hamur fermantasyonu sırasında izole edilen laktik asit bakterileri tanımlanmıştır. İzole edilen kültürlerde Gram boyama ve katalaz testi, hücre morfolojisi, glikozdan ...