Browsing Besin - Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü by Title
Now showing items 22-26 of 26
-
Phenolic profile and investigation of biological activities of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum
(ELSEVIER, April, 202)In this study, phenolic profile of Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum and its bioactivity in multiway approach including antioxidant, antimicrobial, antidiabetic, cytotoxic and antiinflamatory activities were investigated. ... -
Physicochemical water quality of Karabel, Çaltı, and Tohma brooks and blood biochemical parameters of Barbus plebejus fish: assessment of heavy metal concentrations for potential health risks
(Springer, 29 October)The present study aims to comparatively examine the physical quality parameters of water samples taken from Karabel, Çaltı, and Tohma brooks in Sivas province and the blood biochemical parameters of blood samples of Barbus ... -
Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH): Gıdalarda Oluşumu ve Sağlık Açısından Önemi
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, 2022)Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), gıda ve çevre kontaminantları arasında yer alan, iki veya daha fazla aromatik halka içeren organik bileşikler olarak tanımlanmaktadır. PAH bileşikleri gıdaların yüksek sıcaklıklarda ... -
Türkiye Kanatlı Eti Sektörü
(Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2023)Kanatlı eti sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Tüm dünyada sağlıklı beslenmede önemli bir rol oynayan kanatlı eti ve ürünlerinin tüketimi artmaktadır. Kanatlı eti protein miktarı ... -
Whole-genome sequence analysis of Salmonella Infantis isolated from raw chicken meat samples and insights into pESI-like megaplasmid
(Elsevier, 16.01.2021)There has been an increase in the number of reports on Salmonella enterica subsp. enterica serovar Infantis (S. Infantis) isolated from animals and humans. Recent studies using whole genome sequencing (WGS) have provided ...